Och vinnarna är…

Hurra!

I fredags var det pris- och diplomutdelning för Cykelvänlig arbetsplats i Våning 2026 i Läppstiftet. Här kommer en liten rapport:


Jag tror att vi fått utmärkelsen för lång och trogen tjänst, säger Ulrik Fallström på Göteborgs Stad miljöförvaltningen.

Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats blev Göteborgs Stad miljöförvaltningen! För att de håller i och håller ut, med en tydlig och långsiktig ambition att underlätta en hållbar livsstil för sina medarbetare. De ligger alltid i topp och uppfyller i år samtliga kriterier utom två!

Ulrik på miljöförvaltningen, vad är framgångsfaktorn?
– Det finns inget sånt här som skulle fungera utan medarbetare som är med på noterna. Vi har turen att ha medarbetare som redan är vänligt inställda till att cykla. Dels är det miljöperspektivet som slår igenom, dels för att de tycker att det är roligt och en bra motionsform. Det tror jag är framgångsreceptet – motiverade medarbetare!

Har ni något mer på gång?
– Vi fortsätter på de vardagliga och envisa sakerna som gör att allt runt omkring fungerar. Att det finns nytvättade handdukar och tvål i våra duschrum, att det är fint på cykelparkeringen, att den känns säker och andra såna saker, säger Ulrik. Nu när vi står inför en eventuell ombyggnad har vi också betonat vikten av att förbättra möjligheterna för medarbetare att cykla, som att utöka möjligheterna till ombyte och att enbart ha cykelställ med ramlås. Det har vi lagt mycket fokus på i år.

 


Mikael Almqvist och Katarina Carlsson jobbar mycket med hållbara lösningar på Nya Varvets skola

Diplomet för Årets rookie gick till Nya varvets skola, för en tydlig satsning på trafiksäkerhet, miljö och hälsa som omfattar både anställda och elever. Vi ringde upp Mikael Almqvist, som jobbat med frågan.
– Vi har jobbat mycket med miljösatsningar överlag, säger Mikael. Då tyckte vi att en del av det är att satsa på en cykelvänlig arbetsplats. Att lärare och personal cyklar gör att vi får ner trafiken runt husen och föregår med gott exempel för eleverna.

Hur har ni lyckats med detta?
– Det handlar om att vi jobbar som ett team på skolan, att flera är involverade. Framför allt rektorn är med och driver arbetet. Alla medarbetare har gått en grundläggande miljöutbildning, det påverkar mycket, säger Mikael och fortsätter: Vi är några på jobbet som brinner för detta och tycker det är roligt. Det ligger hos alla lärare att undervisa för ett hållbart samhälle och förmedla det till våra elever. Det är väldigt roligt att vi fick den här utmärkelsen!

 


White arkitekter behåller sin förstaplats för bästa cykelidé sedan förra året. Tania Sande Beiro och Henrik Lindholm tar emot priset.

Mottagare av priset Årets cykelidé är White arkitekter – för andra året i rad! De håller pop-up after works i sitt garage, där de gjort om hälften av bilparkeringarna till en trivsam cykellounge. Vi pratade med Tania Sande Beiro och Henrik Lindholm, som ansvarar för hållbarhetsfrågor på kontoret.

– Det är en jättekul utmärkelse! Vi vill vara med och driva på samhället att gå i rätt riktning. Vi bygger städer och hus, men kan också vara en drivande kraft i hur man driver företag och påverka positivt i hur människor reser i sin vardag. Alla små förändringar kan bidra till något positivt, säger Henrik.

Hur kommer ni på så många bra cykelidéer?
– Vi jobbar i en inspirerande och kreativ miljö, säger Tania. Dessutom finns ett mål i verksamhetsplanen att resor i tjänst ska göras på ett hållbart sätt. Det visar att ledningen ser det som en viktig fråga. Vi fokuserar mycket på att komma på åtgärder som främjar cykelanvändandet, säger Tania.

Hur ska ni göra för att bevara priset till nästa år?
– Det har vi inte börjat diskutera än. Men vi hoppas på att öka cykelanvändandet, vi vill höja ribban varje år. Nån gång ska vi vinna det stora priset, säger Henrik.

 

(Vi på Göteborgs Stad trafikkontoret tycker såklart att alla som är med i cykelvänlig arbetsplats är vinnare. Så grattis till er också!)

Med cykelvänliga hälsningar,
Göteborgs Stad trafikkontoret

 

Kommentarer inaktiverade.