Pling pling – här kommer en cykelvänligare stad!

Mer plats för smarta personer (läs: cyklister)

För att fler ska kunna göra det smarta valet och cykla till jobbet bygger vi ut cykelbanenäten. Nu är pendelcykelstråket mellan Virginsgatan och Lilla Torps Allé klart. Det är 1,8 meter brett i varje riktning så att cyklister i olika fart kan samsas på samma bana. I korsningar har vi byggt cykelöverfarter där den korsande trafiken har väjningsplikt för cyklister som hunnit ut på eller just är på väg ut på överfarten. Här kan du läsa mer om planerna att bygga fler pendelcykelstråk och cykelöverfarter.


Med cykeln i centrum

Cykelhus, det vill säga parkeringshus för cyklar, är ett till sätt vi gör det möjligt för fler att cykla till jobbet. Vid årsskiftet 2019/2020 ska ett cykelhus med plats för 700 cyklar stå klart vid Gamlestadens resecentrum. Då blir det lättare att kombinera cykling med längre resor eller pendling ut från stan. Det kommer också gå att lämna cykeln över natten eftersom cykelhuset blir både upplyst och kameraövervakat. Fler cykelhus planeras vid Västlänkens kommande stationer. Läs mer om cykelhusen här.


”Man måste vara vältränad för att cykla”

Har du kollegor med fördomar om cykling? Någon som säger saker som ”men man måste ju vara vältränad för att cykla” eller ”det går inte att cykla i sina jobbkläder”? Då kan du svara att cykelpendling snarare är ett perfekt sätt att börja röra på sig som otränad – bättre hälsa och starkare ben kommer på köpet. Och det går visst att cykla i jobbkläder. Anpassa farten bara. Är det en cykelvänlig arbetsplats du jobbar på ska det ju dessutom finnas en dusch på kontoret. Om det nu nödvändigtvis ska cyklas så att svetten börjar rinna.


Från bilist till elcyklist

När du ändå pratar med den där bilåkande kollegan som borde börja cykla istället kan du tipsa om att hen också kan få bättre hälsa och lägre resekostnader. Under hösten startar Göteborgs stad nämligen upp en ny möjlighet att prova på elcykel i tre månader. Läs mer om projektet här och tipsa gärna en bilist!


Sommarens bästa tips!

Dags att planera för sommaren? Vi har ett förslag! Kattegattleden, den 395 km långa cykelleden mellan Göteborg och Helsingborg, blev nyligen utsedd till årets cykelled i Europa. Här cyklar du nära havet, sandstränder och historiska besöksmål. Nu i sommar arrangeras konstprojektet (X)sites längs Kattegattleden, ett projekt där internationella och nationella konstnärer tolkar landskapet runtomkring. Perfekt för en miljövänlig svemester, eller hur?

Med cykelvänliga hälsningar,
Göteborgs Stad trafikkontoret

Kommentarer inaktiverade.