Visste du att cykelpendling är avstressande?

Troligtvis är det ingen nyhet för dig som cyklar till jobbet, men nu har det alltså bekräftats även i en brittisk undersökning. I denna konstaterar man dessutom att ju längre man cyklar desto mer avstressad och bättre på att koncentrera sig blir man. Att gå och åka kollektivt är också bra men att pendla med bil tycks inte vara någon höjdare i detta avseende. Här kan du läsa mer om undersökningen.

Har du högt TQ?
Precis som vi skrev i texten här ovanför är det oftast avstressande och skönt att cykla. Men ibland blir det irriterat i trafiken vilket i sin tur kan skapa osäkerhet och luriga trafiksituationer. Inte sällan är det dålig kommunikation och inlevelseförmåga som ligger bakom. Så borde det ju inte vara och därför har trafikkontoret myntat begreppet TQ. Det står för trafikintelligens vilken innebär förmågan att se hur ens eget trafikbeteende påverkar andra.
Snart drar de stora byggprojekten i samband med Västlänken igång på allvar och trafiksamspelet kommer att sättas på prov. Då kommer det att vara bra att ha högt TQ. Som ett led i förberedelserna drar en kampanj på temat igång i dagarna. Man ska kramas i trafiken!

Vilken arbetsplats vinner nästa år?
I februari drar vi igång på allvar med 2015 års utmärkelser. Men det går bra att anmäla sig redan nu, så tipsa gärna vänner och kollegor om att de också kan vara med.
I mitten av november skickar vi ut den nya emaljskylten, så förhoppningsvis kan ni ha den uppe på väggen inför glöggminglet och julfesten.

Undvik saltomortaler i vinter!
Fram till årsskiftet (och förhoppningsvis även efter) ska trafikkontoret testa en ny metod för vinterväghållning på stomnätet för cyklister, nämligen så kallad sopsaltning. Denna metod går ut på att borsta cykelbanorna istället för att skotta dem. Och istället för att salta med saltkorn så sprids saltlake ut. Med denna metod ska cykelbanorna kunna hållas is- och snöfria och flis ska inte behöva användas överhuvudtaget. Även saltanvändningen minskar och cykelbanorna blir svarta och fina. Det ska helt enkelt bli säkrare och du ska slippa göra saltomortaler. Så ut och vintercykla!

Med cykelvänliga hälsningar,
Göteborgs Stad Trafikkontoret

Kommentarer inaktiverade.